Duiken in de Put Van Ekeren

Duikplaats – Put van Ekeren

Voor iedereen in en rond het Antwerpse is de Put van Ekeren in Corona-tijden de place-to-be! Daarom hebben we besloten om een speciale post te wijden aan één van onze favoriete duikplaatsen.

De twee Ekerse Putten werden in de jaren twintig uitgegraven in het kader van de aanleg van het rangeerstation Antwerpen-Noord (1925-1930). De grond werd gebruikt voor het ophogen van de bodem in het station. Dat de putten als waterreservoir voor de stoomtreinen zouden hebben gediend is een hardnekkige mythe die in de streek de ronde doet. Door de massale aanwezigheid van fossiele kalk (schelpen) in de sedimentlagen daterend uit het Plioceen en Mioceen heeft het water een hardheid van meer dan 35 graden DH, wat het ongeschikt maakt als proceswater voor stoomketels (bron: wikipedia).

Voor de meeste Cowa cursisten en leden zal deze duikplaats vereeuwigd zijn in hun logboek als 1 van hun eerste buitenwaterduiken tijdens de opleiding. De Put van Ekeren is namelijk een ideale duikplaats om opleidingsduiken te doen. Je hoeft er geen rekening te houden met stroming en het zicht is op de meeste momenten redelijk goed.

Cowa op de parking van de Put van Ekeren, met een hapje en een drankje voor een gezellige debriefing.

Duikzone en thermocline

De Put van Ekeren is ook wel gekend als de Ekerse putten, domein Muisbroek of simpelweg ‘de Put’. De toegelaten duikzone kan je hieronder terug vinden.

Naast duikers zie je er voornamelijk wandelaars, fietsers, vissers en natuurliefhebbers. Zwemmen mag niet, aangezien dit zeer gevaarlijk is door de verraderlijke temperatuursverschillen. Deze temperatuursverschillen zijn bij duikers gekend als een ‘thermocline’: een overgang tussen twee lagen water met verschillende temperatuur en dichtheid. Het water onder de thermocline heeft duidelijk een andere temperatuur dan de laag erboven.

De thermocline van de Put van Ekeren is toch wel berucht onder de duikers. Ze bevindt zich op ±6 meter diepte en zelfs in de zomer is het water in de put slechts 6 à 8°C. Je voelt tijdens een duik de kou op je afkomen als je de put nadert, brrrrrrr!

Daarnaast staat de put uiteraard ook bekend voor de vele vissen, de prachtige lichtinvallen voor duikers met camera, de beelden en diepe loodrechte kleiwanden met herkenbare fossiele schelplagen.

Ponton/instapplaats

Te water gaan is zeer gemakkelijk via het ponton. Je maakt een commandosprong zoals je geleerd hebt bij Cowa en plons! Let wel op voor duikers die zich in de buurt of onder het ponton kunnen bevinden.

Het ponton is ook de ideale plaats om wat foto’s te maken voor de sociale media 😉

Uit het water komen kan ook zeer gemakkelijk via de trap aan de zijkant van het ponton.

Vissen

Schrijf je altijd ‘vissen’ op in je logboek omdat je niet weet welke vissen je hebt gezien? Dan helpen we je graag met een klein overzichtje van de vissen die je kan tegenkomen in de Put van Ekeren.

  Snoek

  Baars

  Karper

  Paling

  Kleine modderkruiper

  (Gevlekte) rivierkreeft*

  10-doornige stekelbaars

  Blankvoorn

* Exoot uit Amerika. Meest voorkomende in Vlaanderen. Dragen van kreeftenpest waardoor de Europeese rivierkreeft sterk is achteruit gegaan.

Ook kleiner leven kan je vinden in de put zoals de rode watermijt, zoetwatermosselen en poelslakken.

Beelden

Als je op zoek bent naar de beelden zal onderstaand plannetje je wel kunnen helpen. Er zijn nog meer beelden te vinden in de put, maar deze worden wel eens verplaatst of verwijderd.

Vergunning

Duiken in de Put van Ekeren is enkel toegelaten wanneer je in het bezit bent van een vergunning, deze kan je via de duikclub bekomen bij AVOS (meer info over AVOS: http://www.avos.be).

Praktisch:

  • Diepte: max. -21m
  • Watertemperatuur: rond de put varieert de temperatuur van ±2°C in de winter tot ±18°C in de zomer. De thermocline is het hele jaar door aanwezig waarbij de temperatuur slechts 6-8°C is.
  • Parking: voldoende parking aanwezig / niet beveiligd
  • Geen kleedkamers, geen cafetaria, geen vulstation, geen EHBO post aanwezig.
  • Water: zoet
  • Stroming: geen
  • Zichtbaarheid: goed tot zeer goed, afhankelijk van het aantal duikers en het seizoen
  • Bodem: fijnkorrelig zand en klei
  • Bodemprofiel: zacht aflopend naar +/- 7m. In de diepere put, steile tot verticale wanden

Parking & route:

  • Adres: Ekersedijk, 2030 Ekeren (Antwerpen)
  • GPS coördinaten: 4°23’25”, 51°16’57”

Veiligheid (ziekenhuis en decompressiekamer)

  • UZA
  • Wilrijkstraat 10
  • 2650 Edegem (Antwerpen)
  • 03/821 30 55 – decompressiekamer